Placa Bacteriana

Placa bacteriana adera de dinti si chiar pe suprafetele orale. Ea nu poate fi indepartata prin clatire cu apa, dar se indeparteaza mecanic prin periaj si prin alte mijloace ajutatoare.

Zonele de electie in care se depune placa bacteriana sunt reprezentate de : 1/3 cervicala a fetelor libere, fetele proximale, santuri, fosete, carii, restaurari morfofunctionale retentive
(obturatii, coroane dentare, aparate ortodontice, crosete).

Placa bacteriana se poate mineralize formand tartrul dentar.

Factorii favorizanti contribuie la acumularea, retentia si maturarea placii si sunt reprezentati de :

Materia alba – este o substanta alba care se depune peste placa bacteriana. Ea actioneaza ca un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor cu potential patogenic.

Resturi alimentare – actioneaza asupra parodontiului marginal prin favorizarea placii sau prin efectul mecanic de iritatie directa.

Consistenta alimentelor – o dieta de consistenta scazuta favorizeaza acumularea placii prin aderarea de dinti. Dieta bogata in zaharuri are de asemenea un efect nefavorabil. Alimentele tari, fibroase, stimuleaza autocuratirea si indepartarea placii.

Tartrul – reprezinta un complex organo-mineral aderent de suprafata dentara sau alte structuri solide orale ( lucrari protetice, aparate ortodontice), rezultat din mineralizarea placii bacteriene.

Tartrul dentar este intotdeauna acoperit de un strat de placa bacteriana inca nemineralizata.

Tartrul este un factor favorizant al inflamatiei parodontale, prin faptul ca exercita un rol mecanic de mentinere a placii bacteriene in contact strans, chiar iritant ( prin cresterea sa in volum) cu tesuturile parodontiului marginal, si impiedica, in unele zone, accesul mijloacelor de curatire artificiala si de autocuratire a placii bacteriene.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s